Under våren 2019 blev studie- och yrkesvägledaren Therese (Norreportskolan) tillfrågad om hon kunde närvara på ett möte med det lokala näringslivet och med den specifika branschen restaurang, hotell och turism. Branschen vill säkra sin kompetensförsörjning och ville på något sätt komma in i skolans värld i ett försök att motivera och inspirera elever att söka sig till denna bransch. Med sig på mötet hade hon hemkunskapslärare som blev inspirerade och skapade ett material som presenterades för lärare och branschfolk som tyckte att detta var ett bra koncept. Skolan kunde se kopplingarna mellan olika ämnen och skapade tillsammans med folk från branschen ett koncept för hur det skulle kunna lyftas fram på lektionerna. Ämnena blev hem- och konsumentkunskap, bild, kemi, matematik och språk.
Den 22 augusti blev det en heldag där eleverna fick gå till olika stationer och salar för att testa sig igenom allt ifrån att tillaga chips på rotfrukter, experimentera med vad som händer när Coca-Cola filtreras genom aktivt kol, analysera hemsidor osv. Syftet var att visa på hur ämnena är kopplade till verkligheten där ute, inspirera till kommande gymnasieval samt visa på vilka kompetenser/egenskaper och social kompetens som arbetslivet eftersöker. Ystad Gymnasium stöttade upp genom att eleverna fick komma till våra lokaler på Risselmagasinet och testa på att göra en fin dukning och även tillaga rotfruktschips.
Stort tack till nedan personer som har gjort den här dagen möjlig!
Mats Rodenstam Mr Gourmet
Ameli Lidberg Öja Krog, Uppe eller ner och Lite mer
Andrè Svensson Grändens mat
Angelica Erlandsson och Kompanjoner på det Lokala näringslivskontoret