Eftersom det är ett antal UF-mässor som går av stapeln i mars presenterar vi här tre olika UF-företag från åk 2 på Ekonomiprogrammet på Österport. Följande elever har valt att redan i åk 2 läsa entreprenörskap och driva UF-företag, det är inte obligatoriskt i åk 2 men har blivit en möjlighet för hela Sveriges ekonomielever fr.o.m detta läsår. I åk 3 är det obligatoriskt att driva UF-företag. Eleverna har uttryckt att de tycker att det är en fördel att prova på redan i åk 2, för då lär de sig tidigare och det underlättar för sista läsåret.
10 mars – Regionala UF-mässan på Emporia i Malmö: Österlengåvor UF
19 mars – Lokala UF-mässan i Ystad: Forza mot cancer UF
Forza mot cancer UF
Iza Fridh och Viktoria-Luise Dewár driver UF-företaget Forza mot cancer UF, där de säljer handpärlade armband till förmån för cancerforskningen.
Idén till namnet kommer från Viktorias största intresse, tennis, där Forza flitigt används för att peppa varandra.
– “Vi har själva ritat motivet till berlocken och hittade tillslut ett företag som kunde tillverka både snygga och prisvärda berlocker”, berättar tjejerna. “Vi har hittills samlat ihop ca 2000 kr till cancerforskningen och armbanden kostar ca 20 kr. Vi säljer mycket genom Facebook men också via Högestad julmarknad i november och i en frisörsalong i Sjöbo”, berättar Iza.
Tjejerna tycker att det har varit lätt att hitta kunder eftersom många vill göra en god gärning. Det har varit svårare att nå ut till äldre kunder eftersom vi har mest kontakt med jämnåriga. I uppstarten fanns det mest uppgifter att göra, som att skriva allt som ska ingå i en affärsplan och att tillverka armbanden. Inför Högestad julmarknad pärlade tjejerna ca 150 armband.
– “Det har inte varit svårt att driva UF-företag. Om vi ska nämna något så är det isåfall produktionen, för att det kräver mycket tid. Affärsplanen var inte jobbig, för vi hade mycket tid till att arbeta på den. Nu vet vi hur vi ska skriva affärsplanen, kan skriva den på sommarlovet inför nästa år om det ska vara så”, berättar Iza glatt.
Iza tycker att bokföringen har varit det roligaste. Att i siffrorna kunna se utvecklingen för hur det går framåt för företaget. – “Vi har lärt oss mycket och vi är utåtriktade. Det är kul att se hur ett företag är uppbyggt, det hade vi inte annars fått lära oss vid denna ålder. Man måste ha bra koll när man driver företag, skriv ner allting direkt för annars glömmer du det!”, säger Viktoria och Iza gemensamt.
[button color=”pink” link=”https://www.facebook.com/forzamotcancerUF/?fref=ts” size=”default” icon_before=”facebook” target=”_self” block=”false”]Forza mot Cancer UF[/button]
Österlengåvor UF
Beatrice Hellichius och Kajsa Jönsson driver Österlengåvor UF, ett UF-företag som är återförsäljare för företag på Österlen. Det är närproducerade produkter, med potential till att även sälja ekologiska varor. Kajsa berättar att de ville satsa på att sälja närproducerade produkter som Österlen har att erbjuda. De säljer antingen produkter var för sig eller tillsammans som en presentkorg.
Leverantörer
- Senap från Petersborg
- Rapsolja och smaksatt rapsolja från Gunnarshög
- Cider från Kiviks Musteri
- Honung från Krageholms Honung
- Kryddor från Österlenkryddor
– “Det går bättre än förväntat! Vi har fått mycket positiv respons för vår idé och glada kunder”, säger Kajsa. – “Vi satsar på att gynna det lokala och att gynna de mindre företagen. Vi kände till en del av företagen tidigare och tog kontakt direkt. De har alla varit samarbetsvilliga från början”, berättar Beatrice.
Till åk 3 vill tjejerna driva vidare ett liknande företag. De kommer att skriva om affärsplanen, försöka hitta fler leverantörer och rikta sig mer åt delikatesser. Kanske blir det ost och choklad till nästa års korg. Tjejerna har haft en rådgivare från Gunnarshög, som själv har pluggat på Ystad Gymnasium och drivit UF-företag, och hon har varit engagerad och hjälpt dem framåt.
– “Det svåra med UF-företagande är först och främst att nå ut till kunderna. Att förstå vem som är målgruppen och att hitta säljtillfälle. Att även dokumentera allting har varit en utmaning”, säger Kajsa. Beatrice flikar in “tanken med att starta redan i åk 2 var för att kunna utveckla och sedan förbättra till åk 3″.
[button color=”yellow” link=”https://www.facebook.com/Österlengåvor-UF-958913817498670/?fref=ts” size=”default” icon_before=”facebook” target=”_self” block=”false”]Österlengåvor UF[/button]
UF Kött & Jakt
Albin Zetterberg ville kombinera sin hobby med skolarbetet och det visade sig efter samtal med styrelsen för Ungföretagsamhet att det var godkänt att kombinera UF med jakt. Därför startade Albin UF-företaget själv och arrangerar jakter och säljer kött. Köttet är vakuumförpackat och märks med vilken sorts kött det är, datum och vikt. Det kan vara delar som färs, stek, filé eller skinka av rådjur, vildsvin, dovhjort eller kronhjort. Albin vakuumförpackar själv köttet hemma.
– “Av änder har jag skurit ut bröstfiléerna och lämnat till rökning. De har kommit tillbaka fint nätade och lätt saltade, perfekta till ostbricka. Dessa bitar har jag skickar med som gåva till kunder som köpt kött. Det har varit populärt!”, berättar han.
UF-företaget har tjänat in runt 16 000 kr och Albin känner att han har fått positiv respons från kunder och banken. Han har också träffat Lars, som är ägare till företaget Hemrex, han har gett tips och kontakter till Albin för att kunna fortsätta utveckla sitt företag efter skolan. Albin har själv varit i kontakt med banken igen för att eventuellt kunna skapa ett aktiebolag av UF Kött & Jakt till sommaren. I åk 3 kan Albin då driva företaget på riktigt och ändå göra det som ett skolprojekt med samma affärsidé eftersom det då blir ett aktiebolag.
– “Målet är att driva ett eget slakteri hemma. Kunna köpa in kött från jaktvänner, ta hand om köttet och sedan sälja vidare till leverantörer som ICA och Ystad Saltsjöbad. Men då måste köttet veterinärbesiktigas. Just nu får jag bara sälja kött till slutkonsument”, säger Albin.
Albins största problem just nu är att skaffa fram kött till sina kunder, det är många som vill köpa kött. Enligt Albins kunder kommer detta företag rätt i tiden med klimatsmart kött, ekologiskt och närproducerat. Köttet Albin säljer innehåller ingen antibiotika. När djuren skjuts avlider de direkt och transporteras inga långa sträckor inom Skåne. Det är vilt som Albin jagar och djuren inhägnas inte och blir därför inte stressade innan de skjuts. I dagsläget går alla pengar till att ordna fler jaktmarker.
– “Det har inte varit speciellt svårt att starta och driva UF, det har kommit så naturligt eftersom jag har sysslat med jakt redan innan. Jag har lärt mig jättemycket. Att skriva ner affärsidé, att få med banken på spåret och att lägga upp affärsplan. Förarbetet har jag lärt mig mest på. Alla börjar på samma villkor eftersom vi behöver sälja riskkapitalsedlar för att kunna få startkapital. Man får själv bara investera i en riskkapitalsedel för 250 kr”, berättar Albin.
Tips från Albin
– “Gör det du tycker är absolut roligast! Jag driver UF själv och vågade chansa. Våga berätta att du driver UF, för när människor får höra dina idéer har de alltid tips om nyttiga kontakter att dela med sig av!”
[button color=”green” link=”https://www.facebook.com/UF-Kött-Jakt-422848691249817/?fref=ts” size=”default” icon_before=”facebook” target=”_self” block=”false”]UF Kött & Jakt[/button]
Möjligheten att driva UF-företag finns på följande program
[button color=”teal” link=”https://www.ystadgymnasium.se/gymnasieekonom/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Ekonomi[/button]
[button color=”danger” link=”https://www.ystadgymnasium.se/handels-och-administrationsprogrammet/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Handel & administration[/button]
[button color=”orange” link=”https://www.ystadgymnasium.se/naturvetenskapsprogrammet/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Naturvetenskap[/button]
[button color=”yellow” link=”https://www.ystadgymnasium.se/teknikprogrammet/” size=”default” icon_before=”arrow-right” target=”_self” block=”false”]Teknik[/button]