Boka skuggning på Ystad Gymnasium
El och energi
Fordon och transport
Hantverk
Hotell och turism
Restaurang och livsmedel
Naturbruk
Vård och omsorg
Naturvetenskap
Teknik
Ekonomi
Samhälle
Boka skuggning här!
Bästa sättet att ta reda på hur en vanlig skoldag är hos oss, är genom att skugga våra elever. Då får du uppleva skolan och programmen inifrån.
Klicka på flikarna för att hitta det program du vill skugga på och boka dig på en tid.
OBS! Du måste få godkänt från din högstadieskola att du skuggar på gymnasiet.
Välkommen till oss på Ystad Gymnasium!
El och energi
Fordon och transport
Hantverk
Hotell och turism
Restaurang och livsmedel
Skuggningsanmälan för BA, EE, FT, HT, HV, RL
”*” anger obligatoriska fält
Naturbruk
Vård och omsorg
Skuggningsanmälan för BF, NB, VO
Naturvetenskap
Teknik
Skuggningsanmälan för FS, NA, TE
Ekonomi
Samhälle
Skuggningsanmälan för EK, ES, SA
Skuggningsanmälan för ANPASSAD GYMNASIESKOLA
Ett svar kanske redan finns här?
Schemalagd skoltid är kl. 08.10-16.20. Längden på skoldagarna varierar mellan programmen och är beroende av vilka olika kurser som du väljer att du vill läsa.
Det är elever från hela vårt samverkansområde. Det är fritt sök i hela Skåne och västra Blekinge, men vi har flest elever från Ystad, Sjöbo, Tomelilla, Skurup och Simrishamn.
Vi har även elever från Eslöv, Lund och Vellinge. Några elever kommer även längre bort ifrån än så, de läser ofta på Ystad Gymnasium p.g.a Nationell idrottsutbildning.
Vi har i många fall mindre mattegrupper. I viss mån tillgång till speciallärare i matematik, schemalagda studiepass/stödtimmar i matematik. Får man F i ex. Matematik erbjuds elever att söka s.k f-stöd under kommande årskurs i syfte att söka nå minst E på den kurs man fick F i. Skolverket ställer bl.a. krav på att Matematik 1 skall vara godkänd oavsett vilket program man läser när det gäller att nå Yrkes/Gymnasieexamen.
Oftast byter man klassrum under dagen. Dock är man i huvudsak i sitt “arbetslagsutrymme” under dagen. Vissa lektioner förläggs dock i andra delar av skolan (gäller för lektioner som sker inne på Österport).
Så länge du är behörig kan du komma in om dina betyg ligger på rätt nivå. Annars hamnar du på reservlistan för det program du söker.
Vi har Elevhälsoteam, som består av specialpedagoger, kuratorer, skolsköterskor och studie-och yrkesvägledare. Allt för att vi ska kunna ge dig det stöd du behöver!
APL = Arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär att utbildningen flyttas från skolan till ett eller flera företag under ett antal veckor. Du får möta kunniga yrkesmänniskor som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Du lär dig sådant som är lättare att lära sig på en arbetsplats än i skolan. Var du gör din APL beror naturligtvis på vilket program, vilken inriktning eller vilka kurser som du läser i skolan. APL ska omfatta minst 15 veckor av studietiden.
Det varierar från år till år, men kurser för grundläggande behörighet finns alltid med som alternativ för de som går på yrkesprogram. Andra typer av kurser är tex estetiska kurser och kurser inom idrott och hälsa.
Ja, du läser i samma klass med andra klasskompisar som valt annan inriktning på programmet än du.
PS! Linje existerar inte längre.
Möjligheten kan eventuellt finnas inom vissa ramar/förutsättningar. Vi tittar på detta individuellt. Det gör vi när elev är antagen på programmet.
Se Meritvärden läsåret 2020/2021 | Skånegy (skanegy.se) för svar på din fråga.
Deras NIU-kurser schemaläggs samtidigt oavsett program. Därmed har de sina NIU-kurser gemensamt.
Det handlar om framför allt kurser inom respektive inriktning.
Natur läser obligatoriskt Kemi2, Fysik 2 och Matematik 4. Samhälle läser Geografi 1, Samhällskunskap 2. Båda inriktningar läser Biologi2. Natur-samhälle har även Politik och hållbar utveckling som en obligatorisk kurs inom programfördjupning.
Gällande intagningspoäng se Se Meritvärden läsåret 2020/2021 | Skånegy (skanegy.se) för svar på din fråga.
Skolan tillhandahåller inte boende. Diskutera gärna detta med våra tränare när du söker/är på uttagning.
Nej vi diskuterar detta gemensamt efter att elev är antagen. Man läser isåfall sina idrottskurser som sitt individuella val 200 poäng.
I årskurs två, samt i årskurs tre gör eleverna individuella val, här finns möjlighet då att välja till val som engelska 6 samt sv2 och sv3. Det fantastiska med ett yrkesprogram är att du efter gymnasiet redan får in en fot på arbetsmarknaden redan under utbildningen bygger man ett kontaktnät som möjliggör för framtida jobberbjudanden. Du kan börja jobba i ditt yrke direkt efter din gymnasieexamen. Eller gå vidare till högre utbildning, t.ex. på yrkeshögskolan eller universitet.
Valmöjligheterna är många efter ett yrkesprogram! Högskoleförberedande program ger i första hand behörighet till studier på högskola och universitet men utbildar inte för något specifikt yrke. På ett yrkesprogram kan man få båda delar.
Från det att lärlingsutbildningen börjar är du ute minst halva tiden på en eller flera arbetsplatser. Våra gymnasieprogram Hotell och turism och Vård och omsorg kan du läsa som lärling.
Om man blir behörig efter ett år har man möjlighet att söka vidare till ett nationellt program. Då börjar man om i årskurs 1. De allra flesta går sina 3 år på Yrkesintroduktion och kan studera i lite lugnare takt. Observera att man då inte får ett fullständigt gymnasiebetyg utan betyg i de kurser/ämnen som man har klarat av. Målet blir att bli anställningsbar alternativt plugga vidare på Folkhögskola eller Komvux.
Inom de högskoleförberedande programmen läser man fler kurser i de gymnasiegemensamma ämnena och andra mer teoretiska allmänna ämnen. Högskoleförberedande examen gör dig behörig till högskolan och du kan också skaffa dig särskild behörighet till många utbildningar. Du har dessutom större möjligheter att få meritpoäng.
Yrkesprogrammen ger dig en yrkesutbildning som förbereder för ett yrke. Yrkesexamen gör dig behörig till yrkeshögskolan. Vill du få grundläggande behörighet till högskolan behöver du förutom yrkesexamen läsa några kurser extra i de gymnasiegemensamma ämnena. Detta gäller även om du läser ett yrkesprogram som lärlingsutbildning.
Inne i hantverkshuset (där frisör samt hår- och makeupstylist har sina lektioner) finns den två olika stora salar. En ser ut som en frisörsalong och den andra är en stylistsalong. Där utför eleverna bl.a. sina praktiska moment. Här tar eleverna också emot modeller för klipping och färgning av hår. Lokalerna är anpassade med utrustning som möjliggör att elever kan utföra praktiska moment som utbildningen kräver.
Kolla på skolan instagram @ystadgymnasium, där visar vi upp våra lokaler.
Minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande.
Det varierar. I år (2020/2021) har vi två klasser i BA med 15 elever i varje. I EE har vi två klasser, en med 18 elever och en med 17 elever.
Den schemalagda tiden är måndag till fredag kl 08.10 till ca kl 16.20. Varje dag är i stort sett schemalagd till fullo. Dock varierar detta mellan elever beroende på vilket språk du har valt, om du är en NIU elev m.m. Men i huvudsak fulla dagar.
Krav för att komma in är minst 120 godkända poäng, minst E i MA, SV, EN samt dina no ämnen. Lägsta merit/betygsgenomsnitt låg denna gång strax över runt 210 poäng.
Kurser inom inriktningar/programgemensamma och programfördjupningar. De gymnasie gemensamma är i stort sett desamma på båda programmen. Se programbladen för respektive program på vår hemsida för att lättare kunna jämföra de olika kurserna.
Vi har 32 elever i varje klass. En A och en B i varje årskurs dvs total 64 elever/årkurs fördelat på 2 klasser/årskurs. För svar om schema se tidigare fråga.
Inom vissa ramar/förutsättningar - Ja. Men det är något vi tittar på helt individuellt. Dock finns ingen NIU inom något annat än fotboll eller handboll.
På alla yrkesprogram har man rätt att läsa kurser som ger grundläggande högskolebehörighet, även på Vård- och omsorgsprogrammet Lärling.
Barn- och fritidsprogrammet finns på Österport.
Det beror på vad man väljer att göra i sitt gymnasiearbete. Man kan välja på tre olika yrkestitlar hos oss: Aktivitetsledare, Idrottsledare eller Personlig tränare.
Det beror på vad man väljer att göra sitt i sitt gymnasiearbete. Man kan välja på tre olika yrkestitlar hos oss: Barnskötare, Elevassistent eller Personlig assistent.
Elever har 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Kurser som ger grundläggande högskolebehörighet har man möjlighet att välja på alla yrkesprogram, även på Barn- och fritidsprogrammet. Till årskurs två och tre har eleverna möjlighet att välja dessa kurser som individuella val eller, om de vill läsa andra kurser som individuella val, så kan de läsa kurserna för grundläggande behörighet som utökade kurser. Väljer man att läsa kurser som utökade så innebär det att man läser fler poäng än det som krävs för att få examen.
Du väljer inriktning i början av vårterminen i årskurs 1. Själva inriktningen startar först i årskurs 2.
Våra lärare är mycket kompetenta. De tittar över förändringarna som sker i samhället och förändrar undervisningen så att utbildningen är uppdaterad för framtiden.