Först i Sverige med att bli ett certifierat Restaurang- och livsmedelsprogram!
Vi blev certifierade i juni 2022 och erbjuder dig nu en, av branschen, kvalitetsstämplad yrkesutbildning.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) riktar sig till dig som gillar att testa nya smakkombinationer. Tycker du att det är spännande att använda olika tekniker i köket och i serveringen? Mat, dryck och råvara har kanske aldrig varit så trendigt som det är idag.
Med utbildning inom restaurang och livsmedel får du omfattande kunskaper i allt kring mat, dryck och servering. Under utbildningen har du tillgång till restaurang Risselmagasinet där du lär dig behärska smaker, råvaror och serveringsteknik samtidigt som du utvecklar din egen kreativitet. Utöver praktiska kunskaper får du insikt i gästens trivsel, traditioner och vår globala miljö. Delar av utbildningen är förlagd ute på olika arbetsplatser, där du ges möjlighet att knyta kontakter med branschen.
Restaurang och livsmedel är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier.
”Jag har alltid velat bli kock. Jag bestämde mig redan när jag var åtta år och gjorde min första praktik på restaurang. Hemma har jag alltid fått utrymme att testa mig fram i köket och inför gymnasiet skuggade jag på olika restaurangprogram. I Ystad kändes det som att läraren såg varje elev och det avgjorde valet för mig.”
William, fd elev
Restaurang Risselmagasinet
I vår egen Restaurang Risselmagasinet, tillagar eleverna kreativa lunchrätter och årstidsanpassade menyer med fokus på kreativitet och hållbarhet. Eleverna i matsalen skapar dryckesmenyer och vinpaket utifrån smak, trend och tradition. Det finns stora möjligheter att få arbete direkt efter utbildningen.
Boka gärna bord på Risselmagasinet för att äta en god lunch tillagad och serverad av våra elever. Besök denna sida för att hitta menyn och telefonnummer för bokning - Risselmagasinet.
Inriktning: Kök och servering
Under första halvan av utbildningen får du grundläggande kunskaper inom matlagning, servering och drycker därefter väljer du mellan yrkesutgång kock eller servitör.
Lärling
I årskurs 3 blir eleverna lärlingar efter höstlovet och fram till studenten, vilket innebär att eleverna är ute 3 dagar i veckan på APL (arbetsplatsförlagt lärande).
Arbetsplatsförlagt lärande
Det ingår minst 20 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid.
Jobbmöjligheter
Programmet ger dig möjlighet att söka dig till yrken som t ex
- Kock
- Servitör/servitris
- Livsmedelsbutik/delikatessbutik
Eller studera vidare till
- Bartender
- Dietist
- Sommelier och måltidskreatör
- Kulinarisk kock och måltidskreatör
Tips inför ditt gymnasieval!
@risselmagasinet_
ystadgymnasium
Katharina Paulsson
Studie- och yrkesvägledare
FR, HT, RL, IMYRL, Anpassad gymnasieskola
katharina.paulsson(a)ystad.se
0704 34 05 50