Vi arrangerade Food Jam, ett kreativt och unikt matmöte, mellan elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet, lokala framstående kockar och råvaruleverantörer. Under två dagar träffades vi för att vara kreativa och innovativa utifrån en bestämd råvarukorg med temat Framtidens mat.
Ystad Gymnasium stod som arrangör tillsammans med Innovationscenter för landsbygden.
Under Ystad Summit den 6 september serverade vi maträtterna med tillhörande dryck för gäster som hade bokat bord på Risselmagasinet, som är våra elevers restaurang på Ystad Gymnasium. Parallellt med matlagningen pågick också ett dryckes-jam där olika sorters dryck valdes ut för att matcha maten som serverades.
Maträtterna och dryckerna som serverades
Fröknäcke på hampa och andra frön, saltad gurka, yoghurtmajonnäs med tång
Dryck som serverades till: Syrat & Sånt Fläderoxymel + Kivikås Aroma
Smakerna i denna rätt flirtade med smakerna från ostron – sälta, syra och umami. Därför matchade vi rätten med drycken Fläderoxymel från Syrat & Sånt blandat med en torrare must från Kivikås gjord på Aroma-äpplen. Drycken matchade syran och den lilla sötma som fanns fångade upp sältan och umamin.
Rätten är skapad av Emil Andersson Kökschef på Bobergs i Brantevik
Potatiskaka med morotskräm, friterad hampahalloumin tillsammans med picklad polkabeta, kantareller, marinerad squash och pepparotspestodressing
Dryck som serverades till: 2023 Fruktstereo Orange Alkoholfri
En rätt som präglas av syra, jordiga toner från betor och svamp och feta toner från potatiskaka och halloumi. Till det serverade vi en alkoholfritt orange dryck från Fruktstereo. Med sina toner av aprikos och grafit, matchat med en markerad syra och lätt fruktsötma lyfte den fram kantarellens karaktär och morotens sötma på ett fint sätt.
Skapat av Isabel Brummer, äger och driver Tastecelebration Residence i Brösarp
Kryddbakade plommon, torkat äpple, torkad tomat med äppelmustglass tillsammans med hampaolja och maränger
Dryck som serverades till: Gnista Choklad + Kivikås Ingrid Marie
Till efterrätten blandade vi en söt och lite chokladdoftande variant på Gnista Choklad och äppelmust från Kivikås gjord på Ingrid Marie-äpplen. Sötman i drycken matchade sötman i rätten och kryddigheten från Gnistas alkoholfria choklad avec knöt ihop smakerna med de kryddkokta plommonen.
Skapat av Isabel Brummer, äger och driver Tastecelebration Residence i Brösarp
Grillmarinerad njurtapp, bakad gulbeta med kantarell och citronverberna, rimmad långbakad oxtunga med reduktion smaksatt av flädervinäger
Dryck som serverades till: Gnista, Red French Style
En rätt som kräva lite kraft av drycken. Här matchade vi med en alkoholfri dryck från Gnista i Malmö. Drycken speglar smakerna från franska rödviner, med kryddighet, lite strävhet, låg sötma och frisk syra.
Skapat av Emil Andersson Kökschef på Bobergs i Brantevik
Tidigare nyhet: Smaka på framtidens mat den 6 september 2024