Till sommaren ska Erik Lundahl, lärare på Estetiska programmet, till Nashville i USA för att föreläsa om ”the computer as a musical instrument”. Ystad Gymnasiums satsning på instrumentet ingen annan utbildar i har väckt intresse även utanför Sveriges gränser.
Den 25-27/6 håller the Association for Popular Music Education sin årliga konferens, denna gång på Middle Tennesse State University utanför Nashville, staden som även är känd i USA som ”the music city”. Organisationen är en gren av International Society for Music Education och ett nav för ledande forskare och lärare världen över.
”Det var väldigt oväntat att jag fått plats för en föreläsning på denna konferens. Stereotypen som föreläser där är en forskare, som jobbar som anställd på ett universitet. Min workshop kommer att heta ”the computer as a musical instrument”, berättar Erik.
Idén bakom satsningen på Ystad Gymnasium föddes under våren 2015. Kommande läsår bekräftades Eriks syn på instrumentets vara i gymnasieutbildningen med hjälp av elever som på frågan ”vilket instrument spelar du”, svarade ”jag gör musik på min dator”.
Med vetskapen om att dagens tonåringar i större utsträckning musicerar med sig själva, på sin kammare, blev det också en fråga om vart dessa skulle vända sig när det var dags för gymnasiestudier.
”Det finns ingen annan plats för ungdomar att plugga på gymnasiet och samtidigt kunna använda datorn som sitt instrument. Nu finns det en plats för dem och det har varit en stor drivkraft”, säger Erik.
Erik fortsätter att berätta att det finns många kända artister och låtskrivare som har börjat sin karriär med att lära sig själva att skapa musik. ”De senaste 15 åren har det blivit allt mer vanligt att man suttit ensam vid sin dator och varit kreativ. Tänk om vi slår ihop de som är självlärda med undervisningen i musikteori och hantverket bakom musik, vilken sorts musik kommer vi då att få höra om några år?”
Om vi tittar ut i världen är datorns plats på bland annat den moderna popscenen en självklarhet. Det är inte konstigt längre.